skip to main content
 • - zaterdag 12 september 2015 t/m zondag 13 september 2015

  Open Monumentendagen

  Open Monumentendagen. De kerk is geopend van 10:00 tot 17:00 uur

 • - zaterdag 12 september 2015

  Nationale Orgeldag

  Nationale Orgeldag

 • - zondag 25 oktober 2015

  Concert

  Concert afgestudeerden Prins Claus Conservatorium Groningen

 • - zondag 13 december 2015

  Concert

  Concert Emma Dijk met trio Surpraaiz en ensemble Divertimento

 • - vrijdag 18 december 2015

  Kerstprogramma school

  Kerstprogramma Montessorischool ‘De Vier Getijden’

 • - zondag 20 december 2015

  Kerstconcert

  Kerstconcert door shantykoor De Waddenwichter

 • - woensdag 27 april 2016

  Opening seizoen

  De kerk is in 2016 vanaf 27 april tot en met 30 oktober dagelijks open van 14:00 tot 17:00 uur. Er is dan ook een gastvrouw/-heer aanwezig. Het kan voorkomen, dat de kerk gesloten is op die tijd vanwege een andere activiteit (concert, huwelijk e.d.). In deze periode wordt - buiten de openingstijden – de kerk slechts bij hoge uitzondering geopend voor individuele bezoekers. Bij barre weersomstandigheden (o.a. kou) gaat de kerk een uur eerder dicht.

 • - zondag 5 juni 2016

  Inloop orgelconcert

  Concert door Jeljer Vlieg, aanvang 15:00 uur. Voorafgaand is er een rondleiding door de tuin en een wandeling naar het terrein van de voormalige borg Dijksterhuis met Wigbold Wieringa als gids. Start om 12:00 uur bij Domies Toen.
  Meer info: http://www.domiestoen.nl/agenda.php

 • - zondag 12 juni 2016

  Inloop orgelconcert

  Orgelconcert door organist Dirk Molenaar. Aanvang 15:00 uur.

 • - vrijdag 17 juni 2016

  Huwelijk

  De kerk is gesloten voor bezoekers.

 • - zondag 26 juni 2016

  Inloop orgelconcert

  Concert door Hans Fidom, aanvang 15:00 uur. Voorafgaand een rondleiding over Bijbelse planten onder leiding van ds Klaas Pieterman. Start om 14:00 uur bij de theeschenkerij.
  Meer info: http://www.domiestoen.nl/agenda.php

 • - zaterdag 2 juli 2016

  Huwelijk

  De kerk is gesloten voor bezoekers.

 • - zaterdag 10 september 2016

  Pelgrimstocht Halfambt

  Op zaterdag 10 september wordt een pelgrimstocht georganiseerd door de Protestantse gemeente Winsum-Halfambt en de Doopsgezinde gemeente Mensingeweer te Eenrum. De tocht begint en eindigt in Eenrum en voert u langs een aantal dorpen en hun mooie middeleeuwse kerken. Vanaf 9 uur is er koffie en thee in de historische kerk te Eenrum. Hier wordt de tocht rond half 10 gestart. Vervolgens loopt de route langs Pieterburen, Westernieland, Den Andel en Saaxumhuizen. Tenslotte wordt weer richting Eenrum getrokken, waar de pelgrimage wordt afgesloten met een korte pelgrimsvesper in de doopsgezinde kerk. Deze vesper wordt rond half vier gehouden. De tocht beslaat ongeveer 20 km en kan worden gewandeld of gefietst (fietsroute is iets langer). Tevens is er de mogelijkheid om de hele route of een deel daarvan af te leggen in een huifkar van het Groninger Landschap. Ook is het mogelijk om een deel van de tocht mee te gaan of gewoon één van de kerken eens binnen te lopen, vanwege monumentendag zijn de oude kerken de hele dag geopend. Hier en daar is koffie en thee, en in enkele kerken klinkt muziek. Zo komen spiritualiteit, natuur, cultuur en muziek samen! Wanneer u mee wilt doen, stellen we het op prijs dat u dit kenbaar maakt middels een emailbericht of telefoontje naar Jolanda Tuma (jtuma@live.nl of 06-52498157). Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom.

 • - zaterdag 10 september 2016 t/m zondag 11 september 2016

  Open Monumentendag

  Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen.

  Tijdens deze 30ste editie van het evenement OMD is er speciale aandacht voor afbeeldingen en tekens die een bijzondere, extra betekenis hebben. In monumenten zie je ze overal: zowel binnen als buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. En de monumenten zelf kunnen ook een iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen. Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele èn nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag – zelf immers ook inmiddels een icoon. Vele monumentale toppers of iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag zullen met dit thema opengesteld worden. Maar vanzelfsprekend zullen rond het thema, zoals ieder jaar, ook weer nieuwe monumenten voor het voetlicht worden gebracht. Met historische èn hedendaagse symbolen en iconen kan aandacht worden gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

  De Petruskerk van Pieterburen is iedere middag geopend van 14-17 uur ( van 27-4 t/m 30-10-2016)


  Meer info: www.openmonumentendag.nl

 • - zondag 30 oktober 2016

  Shakespeare 400 jaar later: Much ado...

  --- Afgelast wegens te verwachten grote drukte door andere activiteiten in Pieterburen. ---

  Dit concert wordt verplaatst naar het voorjaar van 2017

  400 Jaar geleden overleed William Shakespeare. Zijn teksten blijken nog springlevend! In de Petruskerk in Pieterburen kunt u wegdromen bij een sfeervol programma met een selectie van deze teksten, afgewisseld met muziek uit zijn tijd. Het concert geeft een indruk van hoe woorden en muziek geklonken kunnen hebben 400 jaar geleden.

  De teksten zijn gekozen door masterstudente Janneke Stam en geven een dwarsdoorsnede uit het werk van de grote schrijver: A Midsummer Night’s Dream, Macbeth, Hamlet, Twelfth Night, de sonnetten en natuurlijk Much Ado about Nothing. De muziek is vroeg 17e eeuws van onder meer John Dowland, John Jenkins, Antony Holborne en William Byrd en past qua sfeer goed bij de teksten. Het gelegenheidsensemble “Much ado” wordt gevormd door spelers op bijzondere instrumenten zoals een theorbe, een kistorgeltje, een dulciaan, renaissanceblokfluiten in diverse stemming en een viola da gamba. Er wordt een toelichting gegeven op de instrumenten.

  Aanvang 15.00 uur. Het concert duurt ongeveer een uur. Collecte na afloop. • - zaterdag 4 februari 2017

  R.E.P.E.T.E. on Tour!

  Repete: een vernieuwend geluid in de korenwereld!

  Op 4 februari verzorgt het koor Repete een concert in de Petruskerk, Hoofdstraat 74 in Pieterburen, aanvang 20.00 uur. Tijdens het concert klinken arrangementen van songs van o.a. Sufjan Stevens, Gungor, Fleet Foxes, Brooke Frasier en Pentatonix, zowel a capella als met begeleiding van de eigen band. Repete staat onder leiding van dirigent Peter van Dijk-Veldkamp. Het koor is opgericht in 2013 en is een koor dat niet netjes binnen de lijntjes van het vertrouwde gospelrepertoire kleurt, maar dat muzikale grenzen durft op te zoeken en te verleggen. De kaartverkoop is aan de kerk en start een half uur voor aanvang.

  De toegang bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen t/m 12 jaar.


  Meer info: www.repete-groningen.nl

 • - zondag 4 juni 2017

  Inloop orgelconcert: Engelse barokmuziek

  Orgelconcert door Hans Nomen, Warffum Aanvang 15 uur.

 • - zaterdag 24 juni 2017

  Vrijwilligersdag

  Zaterdag 24 juni a.s. organiseren wij onze tweejaarlijkse Vrijwilligersdag. Deze dag wordt door het bestuur van de SOGK aangeboden aan alle medewerkers die zich belangeloos voor de stichting hebben ingezet. De Vrijwilligersdag vindt dit jaar plaats in en om (de Petruskerk van) Pieterburen. Het thema van deze dag is: (hoe kan het ook anders op deze plek en in dit jaar....) De Kerstvloed.

  Het programma

  We beginnen ’s ochtends om 10.00 uur in de Petruskerk van Pieterburen met een kopje koffie waarna we van start gaan met het programma. Het eerste onderdeel is een lezing door Tonko Ufkes uiteraard met als onderwerp: De Kerstvloed.

  Dit plenaire ochtendgedeelte wordt gevolgd door de lunch in het Dorpshuis van Pieterburen.

  Na de lunch hebben we nog een aantal activiteiten (binnen en buiten) in de aanbieding waarna we het middagprogramma om 15.30 uur vervolgen in de Petruskerk.

  Hier sluiten we ook om 16.30 uur af met een optreden van de u vast niet onbekende Lianne Abeln. En om u niet helemaal uitgehongerd naar huis te laten gaan, slutien we af met een hapje en een drankje. Om uiterlijk 18.00 uur sluiten we de dag af in de kerk.


 • - zaterdag 1 juli 2017 t/m woensdag 30 augustus 2017

  Fototentoonstelling: "De kracht van water verbeeld"

  Foto expositie n.a.v. de fotowedstrijd van de Tocht om de Noord


  Meer info: http://www.kerstvloed1717.nl

 • - zaterdag 1 juli 2017

  Opening tentoonstelling "Art Kerstvloed 1717"

  Op 13 bijzondere locaties zijn imposante kunstwerken te zien van (inter)nationale kunstenaars die komen uit gebieden waar een soortgelijke ramp als de Kerstvloed van 1717 heeft plaatsgevonden

  Opening van de kunstroute vindt plaats in de Petruskerk om 14:00. Ter gelegenheid daarvan vindt een opterden plaats van Focus Vocaal


  Meer info: http://www.kerstvloed1717.nl

 • - maandag 3 juli 2017

  Opening Petruskerk Pieterburen als onderdeel van het Grootste Museum van Nederland

  Vanaf 3 juli 2017 gaat de Petruskerk in Pieterburen met nog 12 andere kerken deel uitmaken van het Grootste Museum van Nederland. Dit is een initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht en in Groningen de Stichting Oude Groninger Kerken.

  De officiële opening van dit museum zal worden verricht door burgemeester Koos Wiersma van gemeente De Marne op maandag 3 juli om 14 uur. Alle inwoners van Pieterburen, Broek en Wierhuizen zijn hiervoor van harte uitgenodigd.


  Meer info: https://www.grootstemuseum.nl/nl/

 • - vrijdag 7 juli 2017

  Huwelijk

  De kerk is in de middag voor circa een uur gesoten.

 • - zondag 9 juli 2017

  Inloopconcert

  Aanvang: 15:00 uur
  Toegang: vrije gift

  De muziek wordt verzorgd door het ensemble A-Lidele (instrumentaal en zang) en het trio DESnoots (zang).

  A-Lidele zingt en speelt traditionele joodse volksmuziek.Remy Geldorp heeft zijn sporen verdiend als ervaren zanger van deze traditionele liederen en hij speelt nu samen met Roos, Pita, Els, Geert en Dolf, die allen in de Marne wonen.
  Er wordt gespeeld op contra bas, viool, Kontra, saxofoon, klarinet , tuba, blokfluit en gitaar.

  Het Desnoots trio bestaat uit Dick, Sytske en Els. Zij zingen 3-stemmig zonder begeleiding van instrumenten. Op het repertoire staan ernstige en minder ernstige liederen. • - zondag 30 juli 2017

  Inloop orgelconcert

  Muziek van Georg Friedrich Haendel door Organist Hans Nomen, Warffum. Aanvang 15:00 uur • - zondag 17 december 2017

  Kerstconcert

  Kerstconcert door shantykoor de Waddenwichter uit Pieterburen

  Van 14:30 tot 16:30 uur. Entreeprijs: € 5,00


  Meer info: https://www.waddenwichter.nl

 • - vrijdag 13 april 2018

  Klavecimbelconcert door Hans Nomen

  Vrijdag 13 april verzorgt Hans Nomen een klavecimbelconcert in de Petruskerk in Pieterburen.

  De aanvang is om 19.30 uur en het concert duurt ongeveer anderhalf uur.

  Er wordt een Frans barokprogramma gespeeld en tussendoor vertelt Hans over het klavecimbel, de omgeving waar de muziek uitgevoerd werd en de componisten. Er wordt muziek gespeeld van Chambonnieres, Chaumont, Lebegue en Louis Couperin.

  Hans Nomen(1954) is organist in Warffum en begon op jonge leeftijd al met orgelspelen en orgellessen. Van 1989 tot 2002 volgde hij klavecimbellessen met “oude muziek” als specialiteit.

  De kosten zijn 8 euro, inclusief koffie of thee.


 • - zondag 27 mei 2018

  Klassieke liederen door Bakker & Duin

  Bakker & Duin zingen klassieke liederen met pianobegeleiding.

  Aanvang 15.00 uur.

  Entree 8 euro, inclusief koffie of thee. • - zondag 10 juni 2018

  Rodion Trio - Muziek als medicijn

  De leden van het Rodion Trio gaan met hun muzikale dokterstas door heel Nederland om alle luisteraars van hun alledaagse ongemakken af te helpen. Het trio heeft namelijk geneeskrachtige kruiden en hun heilzame werking weten te vertalen naar muziek!

  Daarnaast zijn er voor en na het optreden van het Rodion Trio rondleidingen in de tuin rond het thema geneeskrachtige kruiden.

  Programma:
  12.00 tot 13.30: Eerste rondleiding
  14.00 tot 15.00: Optreden Rodion Trio in de Petruskerk
  15.30 tot 16.30: Tweede rondleiding

  Entreeprijs (optreden en rondleiding inbegrepen): € 12,50, voor donateurs van Domies Toen € 10,00.

  Om enig inzicht te hebben in het te verwachten aantal bezoekers vragen we u om u aan te melden via het aanmeldingsformulier op de website van Domies Toen. • - zondag 1 juli 2018

  Johannes de Heer zanguur

  Samen zingen we bekende liederen uit de Johannes de Heerbundel met begeleiding op het orgel door Peri Kim. Emma van Dijk zal een enkel nummer solo doen. We hopen op een prachtig uur met zowel zangers als luisteraars.

  Aanvang 15.00 uur, de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom. • - zondag 8 juli 2018

  A-Lidele en D.E.S.noots

  Om 15.00 uur vindt in de Petruskerk een optreden plaats van A-Lidele en D.E.S.noots.

  Er wordt jiddische muziek gespeeld met zang van Remy Geldrop en met accordeon, contra, gitaar en tuba. Afgewisseld met A capella zang door D.E.S.noots, een gevarieerd programma. De uitvoerenden komen uit de Marne.

  Entree: vrije gift. • - zondag 19 augustus 2018

  Grunneger Dainst

  Een kerkdienst in het Gronings met als thema geneeskrachtige bijbelse planten, geleid door ds. Pieterman. Aanvang 15.00 uur.

  Na afloop is er een hapje en een drankje. Ook is er de mogelijkheid om mee te gaan op een korte rondleiding door Domies Toen langs enkele geneeskrachtige planten. Kosten rondleiding 3 euro. In de kerk wordt een collecte gehouden. • - vrijdag 14 september 2018

  Nazomerconcert

  Concert door vocaal ensemble 'het Hoogeland'. Om 19.30 uur geeft de dirigent in de theeschenkerij van Domies Toen een programmatoelichting; het concert begint om 20.00 uur in de kerk.

  O.m. met muziek van Sweelinck, Schütz en Bach en Anglicaanse koormuziek.

  Entree 8 euro inclusief koffie/thee. • - zondag 11 november 2018

  Trommel je warm

  Een workshop djembé door Louis Godschalk.

  De kerk is niet verwarmd, dus doe een warme trui aan, maar al spelende zul je je ook warm trommelen!

  Van 15.00 uur tot 16.30 uur.

  De prijs is €8 p.p. inclusief koffie, thee of ranja.

  Geschikt voor jong en oud, van 8 tot 88.

  Opgave via tnvanhoorn@gmail.com

  Voor djembés wordt gezorgd. • - maandag 22 april 2019

  Tweede Paasdag in het Hart van Pieterburen

  - Petruskerk

  11.00 uur: Paasjubel: Sing-in afgewisseld met orgelspel

  v.a. 12.00 uur: Fotospeurtocht ca. 20 min. € 1,00 p.p.

  - Camping Boet’n Toen

  13.00 uur: Pannenkoeken bakken én eten, € 1,00 p.p.

  Eieren zoeken én verven

  - Domies Toen

  14.00 uur: Rondleiding door Jan Jaap Boehlé. € 5,50 p.p. (incl. entree tuin en met gratis boshyacintje)

  Tevens verkoop tuinboeken, plantjes, etc.

  - Bezoekerscentrum Waddenkust

  14.00-16.00 Rondje in de paardenhuifkar (ca. 20 min.) • - vrijdag 3 mei 2019 t/m zondag 19 mei 2019

  Expositie van de Waddenkunstkring

  Op 3 mei opent burgemeester Henk Jan Bolding van de nieuwe gemeente Het Hogeland de tentoonstelling “De Kleur van het Wad”.

  Deelnemende kunstenaars:

  Wim de Boer, Geert de Weerd, Jaap Knip, Minne Onnes, Alexandra Oterdoom, Trijni Holman, Henk ter Horst, Saskia Westenberg, Laura Zwaneveld


  Meer info: https://www.waddenkunstkring.nl

 • - zaterdag 11 mei 2019 t/m zondag 12 mei 2019

  Jubileumfietstocht SOGK

  Op zaterdag en zondag, van 10.00 tot 17.00, is de kerk open voor de fietstocht ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Stichting Oude Groninger Kerken.

  Een fietstocht langs 16 kerken, met overal activiteiten. Een folder is verkrijgbaar bij alle deelnemende kerken (Eenrum, Westernieland, Hornhuizen, Saaxumhuizen, Kloosterburen, Leens, Pieterburen, Ulrum, Zoutkamp, Vierhuizen, Warfhuizen, Niekerk, Houwerzijl en Zuurdijk). • - zaterdag 11 mei 2019

  Orgeldag in de Petruskerk

  Orgeldag met wisselende spelers en tussendoor orgelspel en zang door Gerrit Reukema en Emma van Dijk. • - zondag 12 mei 2019

  Muziek in de Kerk

  Van 15.00 tot 17.00: Optreden van A-Lidele en DESnoots (muziek en zang)


 • - zaterdag 6 juli 2019 t/m zondag 25 augustus 2019

  Dichter bij het Wad

  Een expositie van wadgedichten en wadfoto's door Wadwicht Inge Zwerver.
  Hier is ook een gedichtenwedstrijd aan gekoppeld.

  De expositie is iedere dag van de week (gratis) te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.


  Meer info: https://www.wadwicht.nl/

 • - woensdag 17 juli 2019

  Koffieconcert

  Een koffieconcert door Onno de Groot op piano afgewisseld met een enkel lied door Emma van Dijk.

  In het kader van de expositie in de kerk "Dichter bij het wad", ook gedichten met pianobegeleiding

  Van 10.30 tot 11.15. Toegang voor 5 Euro inclusief koffie met iets lekkers.

  Zomaar op een zomerse woensdagochtend
  even naar Pieterburen
  muziek en koffie onderweg
  nog even naar het wad
  hoe heerlijk is dat...
  Zomaar op een zomerse woensdagochtend. 


Het is vandaag: donderdag 20 februari 2020    (scroll omhoog om voorbije agenda-items te bekijken)